středa 17. března 2010

Literatura existuje. Jen ne tady!

Tím myslím hlavně centrum města. Všechno to stojí peníze, jako reakce na filmový festival, během kterého poběží snímky jinak neshlédnutelné. Zaplakal jsem. Ale těším se, těším se na Jeden Svět. Jeden svět je dnes největším lidskoprávním filmovým festivalem v Evropě. Je to také jedna z největších kulturních akcí, která s sebou nese víc, než jen spokojenost z hraného filmu, ale i nové pohledy, nové myšlenky, zamyšlení… A jak to vlastně bylo s literární soutěží LIS? Chtěl jsem o tom napsat, nedostal jsem se k tomu. Dnes mi to někdo připomněl. Jenže nerad píšu o něčem, co je staré víc jak týden. Trochu jsem to zase vypunkoval, jako vždy. Cože? Vás to nepřekvapuje? Ale mě jo! Nicméně, nedopadl jsem tak jak se čekalo, ale ani ne tak, jak bych to nečekal. Abych se přiznal, svoji povídku jsem odevzdal bez korektury, což to vše posralo. A komentáře k samotné soutěži? Na to už dnes nemám, ale stahujte mojí povídku...

Jsme vnímáni přesně tak, jak se dáváme. Žít ve Varech a mít najednou na last.fm k přehrání full tracks kde čeho. A neustále muset myslet na všudypřítomnej nepoměr. Když studenti naříkaj, že brigáda, která měsíčně sype 2 000, je fakt špatně placená. Jasně, nájmy jsou vyšší a některý služby dražší, ale všechno ostatní... Je to jiné, než když platíte plnou taxu za malý byt u centra města, sedíte osum hodin v kanclu a někdo Vám pořád kouká přes rameno. Přes dva roky bojujete s tím vším a nakonec letíte. Chcete se vrátit na školu, chcete psát pro noviny, chcete se věnovat webu, ale trochu jinak než doposud. Chcete hlavně hledat literaturu. Tu, co Vám tu tak chybí, jste vnímán přesně tak, jak se dáváte a že já se dávám poslední dobou hodně.


Jsem asi poslední člověk na Zemi, který nečetl Harryho Pottera. Přesto mě to nesere, to není ta literatura co hledám… A že prej lidi jsou takoví, jaký mají vlasy. A to sedí! A Naše generace suší tak, aby nemusela žehlit (poprvé jsem to postřehl u ztracené E. Š. – Bohyně). A proč se dusíme strukturalismem, když hlásáme pragmatiku? Koťátko je trpké, asi známka punku! Noc s L. a ráno jsem našel své trenky s lebkou za dveřmi na chodbě, co to kurva?! Literatura existuje. Jen ne tady!

0 komentářů:

Okomentovat

 
Copyright 2009 Václav Eddycek Eder